HAFIZAMIZI NASIL GÜÇLENDİREBİLİRİZ?

Günlük yaşamımızda bizden yaşça büyük insanların güçlü hafızaları hepimizi şaşırtır ve yaşlanınca hafızamızın zayıflamasından korkarız. Hafızası güçlü yaşlı insanlar gibi bizim de yaşlılığımızda hafızamız nasıl güçlü olabilir diye sürekli kendimize soruyoruz. Basit önlemler sayesinde uzun yıllar zihnen sağlıklı kalmak mümkün.

Monoton bir yaşantı insan beyninin en büyük düşmanı olup sürekli yeni şeyler öğrenme gayreti ve değişik konularla uğraşma isteği beyin fonksiyonlarının sürekliliği açısından son derece önemlidir. Günlük hayatımızda hep aynı şeyleri yaparak, farklılıklara kendimizi kapatarak yaşıyorsak zamanla mutsuz olmaya ve zihinsel zindeliğimizi kaybetmeye adayız. Hepimiz her gün ne kadar çok yorulduğumuzu söyler dururuz ama çoğumuz bu günlük koşuşturmacanın içinde hep aynı olayları ve kararları alarak aynı şeyleri yaşayıp durduğumuzu unuturuz. İnsan beyni farklılıkları yaşamadığı ve bunlara çözüm üretemediği sürece gelişimini düşünsel anlamda gerçekleştiremez ve zamanla her şeyi unutmaya ve sorunlara karşı çözüm üretememeye başlar, anlık farklı kararlarda da doğru kararlar veremez. Zihinsel zindeliği sağlamak, hafızamızı güçlü tutabilmek ve mutlu olmak için yapmamız gerekenler;

1- Günlük basit işleri yaparken sürekli kullandığınız elimizi değil diğer elimizi kullanmalıyız. Saçımızı tararken, çayımızı karıştırırken veya bunlara benzer diğer günlük basit işleri yaparken bunu deneyebiliriz.

2- Ev veya ofisimizdeki eşyalarımızın yerini değiştirerek her gün aynı şeyleri aynı yerde görmek yerine farklı yerlerde görmek zihnimizi zinde tutmaya çalışmalıyız. Bakmakla görmek arasındaki farkı her yerde hissetmemizi sağlar.

3- Çevremizdeki olayları sorgulayarak zekâmızı geliştirmeye çalışmalıyız. Meraklı olmalı ve bir olayın neden ve nasıl olduğunu öğrenmeye çalışarak sebep sonuç ilişkisi kurmalıyız.

4- Yakınlarımızın telefon numaralarını ezberleyip yeni tanıştığımız kişilerin isim ve soyadlarını aklımızda tutmaya çalışmalıyız. Cep telefonlarında numaralar görünmeyip sadece isimler yazılı olduğu için zihnimiz tembelliğe alışıyor ve en yakınımızın telefon numarasını bilmediğimiz için telefonumuz arızalandığında ulaşamayabiliyoruz.

5- Bilinçli olarak sesleri dinlemeye ve kokuları almaya çalışmalıyız. Duyu organlarımız farklılıkların farkına vararak sürekli uyaran rolüne devam etmeli.

6- Buzdolabımızın ve diğer dolaplarımızın içine dikkatlice bakarak ve daha sonra da kapağını kapatarak içindekilerin teker teker neler olduğunu ve hangi sırada olduğunu sıralamaya çalışmalıyız.

7- Kararlarımızı verirken her zaman kendi bakış açımızdan değil kendimizi başkalarının yerine koyarak onlar gibi düşünerek farklı düşünmeyi öğrenmeliyiz ve böylece farklı tepkiler verebileceğimizi de görebilmeliyiz.

8- Güncel konuları bilen insanlar ile oturup konuşmalıyız ve tartışarak rutinin dışına çıkmalıyız.

9- Yatmadan önce o gün neler yaptığımızı, aldığımız kararları gözden geçirip ertesi günün planı yapmalıyız. Neler yaptığımızı ve neler yapacağımızı düşünmeliyiz. O ana kadar olan tüm aktivitelerimizi zihinsel olarak gözden geçirmek ve yarına hazırlanmak hafızamızı güçlü tutar.

10- Farklı dergi veya gazetelerin bulmacalarını çözmeliyiz. Aynı dergi veya gazetenin bulmacalarını çözerek bir müddet sonra aynı soru ve cevaplarla karşı karşıya kaldığımızı görebiliriz ve bu da hafızamızı değil ezberimizi güçlendirir.

11- Bir şey zor geldiği zaman pes etmeyip sonuna kadar yapabileceklerimizi düşünüp yapmalıyız.

12- Toplum olarak en büyük eksiğimiz olan kitap okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz.